Racuchy z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem:)Kwaśne jabłka, cynamon i cukier puder - niebo w gębie:)Zaletą racuchów przygotowanych na bazie kefiru jest to, że takie ciasto nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrośnięcie, dlatego przygotowuje się je naprawdę szybko.ok 1/2 l kefiru2 jajka1/4 szklanki cukruok 2,5 szklanki mąki pszennej2 kwaśne jabłkacukier waniliowycynamonszczypta soliolej do smażeniaBiałka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę i kefir. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, a gdy zbyt gęste - mleko.Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Obtaczamy je w cynamonie i przekładamy do miski z ciastem.Racuchy wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Podajemy posypane cukrem pudrem i dodatkowo jeśli lubimy cynamonem. Smakują zarówno na ciepło i zimno:)