ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Racuchy z jabłkami kojarzą mi się z moim dzieciństwem:)
Kwaśne jabłka, cynamon i cukier puder - niebo w gębie:)
Zaletą racuchów przygotowanych na bazie kefiru jest to, że takie ciasto nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrośnięcie, dlatego przygotowuje się je naprawdę szybko.
ok 1/2 l kefiru
2 jajka
1/4 szklanki cukru
ok 2,5 szklanki mąki pszennej
2 kwaśne jabłka
cukier waniliowy
cynamon
szczypta soli
olej do smażenia
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę i kefir. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dosyć gęste. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, a gdy zbyt gęste - mleko.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Obtaczamy je w cynamonie i przekładamy do miski z ciastem.
Racuchy wykładamy na patelnię łyżką i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem i dodatkowo jeśli lubimy cynamonem. Smakują zarówno na ciepło i zimno:)
Źródło:http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2014/04/racuchy-z-jabkami.html