Wykonanie
Kremowa konsystencja dania , pyszny
orzechowy smak i odrobina kalorii , to
makaron z sosem z orzechowów włoskich ...........czyli moje ulubione danie
makaronowe.Delikatny sos
orzechowy , który doskonale łączy się z gorącym
makaronem , przygotowuje sie błyskawicznie.Oczywiście isnieją równiez inne wersje przygotowania sosu, ale ten smakuje mi najbardziej.
Składniki:/4 porcje/
320 g
makaronu razowego casarecce /lub wstążki, rurki, penne itp…sos:100 g
orzechów włoskich3-4 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki tartego
parmezanu1 ząbek
czosnku4 łyżki
śmietanki kremówki /można zastąpić gęstym
jogurtemsól /do smakuoraz:świeżo mielony pieprz/do smaku
natka pietruszki/ do dekoracji
orzechy /do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować.Sos powinien
mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi kawałeczkami
orzechów.Doprawić do smaku
solą.
Makaron ugotować al dente.Do przygotowanego sosu dodać kilka łyżek
wody z gotowanego
makaronu i wymieszać.Ugotowany
makaron przecedzić i połączyć z sosem, wymieszać.Przełożyć na talerze ,Posypać świeżo mielonym
pieprzem, i udekorować zieloną
pietruszką.