Wykonanie
W taki upał mało kto ma ochotę na gotowanie czegokolwiek i stanie w gorącej kuchni. Dlatego przepis na
makaron z pesto jest teraz całkiem przydatny, bo na jego podstawie w ciągu kilkunastu minut można przygotować pyszny obiad, bez gotowania czegokolwiek oprócz
makaronu właśnie. Tę wersję znalazłam w jednej z moich ulubionych książek - "Buonissimo!"
Gina D'Acampo, którą recenzowałam tutaj - i oczywiście musiałam ją trochę "odchudzić", bo autor naprawdę przesadził z ilością tłuszczu. Ale co z tego! W takim wydaniu danie i tak jest pyszne. Nawet
kapary, za którymi niezbyt przepadam, wypadają tu bardzo dobrze i dodają wyrazistości, podobnie zresztą
orzechy włoskie. Całość smakuje zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnego pesto i warto wypróbować również takie połączenie.
Linguine z pesto z
orzechów włoskich,
kaparów i
pietruszki- 1 ząbek
czosnku- 30g
orzechów włoskich- 2 łyżeczki
kaparów, przepłukanych- szczypta
soli i
pieprzu- pęczek
natki pietruszki- 3 łyżki
oliwy- 3 łyżki świeżo startego pecorino- 150g linguine1) W moździerzu lub blenderze rozdrobnić
czosnek,
orzechy i
kapary z odrobiną
soli.2) Dodać posiekaną
natkę,
oliwę i utrzeć na gładką pastę.3) Doprawić
pieprzem i dodać większość
sera pecorino.4)
Makaron ugotować al dente i po odcedzeniu wrzucić z powrotem do garnka.5) Dodać do niego pesto, dokładnie wymieszać i podawać posypany resztą
sera.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal