ßßß Cookit - przepis na Magiczne ciasto z truskawkową pianką

Magiczne ciasto z truskawkową pianką

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy, kto natknął się w sieci na to ciasto zwrócił szczególna uwagę na nazwę i zapragnął go wypróbować..... ja również.
Ciasto popularne ostatnio na zagranicznych blogach przywędrowało również do naszego kraju. Zetknęłam się z nim jakiś czas temu i wreszcie postanowiłam sprawdzić, gdzie kryje się jego magiczna moc. Ciasto jest niezwykle łatwe do przygotowania , ale trzeba trzymać się pewnych zasad. Najważniejszą /obok proporcji i kolejności poszczególnych czynności/ / jest pokojowa temperatura składników. Moje ciasto nie udało się tak jak w ORYGINALE .
Widocznie znów coś sknociłam i zrobiłam po swojemu . Będzie więc powtórka w najbliższym czasie.
W moim cieście widać wyraźnie dwie warstwy , a miało być trzy. Smakowało jednak wyśmienicie ,
a szczególnie na drugi dzień , po mocnym schłodzeniu. Jeszcze bardziej smakowało mi z pokryte warstwą delikatnej pianki truskawkowej.
Magia tego ciasta to niezwykle ciekawy, końcowy efekt. Piekąc jedno proste ciasto, z zaledwie kilku składników , w jednej foremce otrzymujemy trzy różne warstwy. Za jednym zamachem spód,budyniowy krem i cieniutka warstwę biszkoptu. Ot i cały sekret!
Składniki:/ na foremkę kwadratową o wymiarach 20 cm/
4 jajka
1 łyżka zimnej wody
150 g cukru
1 łyżeczka esencji wanilii
125 g rozpuszczonego masła /plus do foremki/
115 g mąki pszennej
500 ml letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny lub octu
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć jednakową , pokojową temperaturę.
-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia/ można dodatkowo posmarować masłem/.
-Masło stopić /w kąpieli wodnej/ i odstawić do przestudzenia.
-Białka oddzielić od żółtek.
-Żółtka umieścić w misce , dodać cukier i przy pomocy miksera utrzeć na gładka, puszystą masę /ok.8-10 minut/
-Dodać łyżkę wody , ekstrakt wanilii i szczyptę soli.
-Wciąż ucierając /zmniejszyć obroty/ dodawać powoli stopione, przestudzone masło.
-Następnie dodać przesianą mąkę.
-Wlewać powoli lenie mleko i mieszać jeszcze ok.1 minutę.
-Ciasto powinno być gładkie bez śladów grudek.
-Białka o temp. pokojowej ubić , a pod koniec dodać łyżkę soku z cytryny.
-Ubite białka dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
-Gotowe ciasto przelać do foremki.
-Piec ok.80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C.
-Upieczone ciasto przestudzić w temperaturze pokojowej ,a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
-Schłodzone ciasto pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Ponieważ zapowiedzieli mi się niespodziewani goście, a czasu miałam niewiele : postanowiłam zrobić użytek z mojego magicznego ciasta. Poskładałam go do kupki /po zrobieniu zdjęć/ . Przygotowałam ekspresową piankę truskawkową / dodałam żelatyny /, nałożyłam ją na ciasto i tak oto powstał torcik biszkoptowy z kremem i pianką truskawkową.
Zapewniam, że było pysznie!
Pianka truskawkowa : / zobacz /
1 duże białko
100- 150 g świeżych truskawek
kilka kropli ulubionego likieru do smaku /u mnie Fragolino,ale można pominąć/
4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Jajka , które używamy do deserów należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą.
-Umyte, obrane truskawki połączyć z cukrem , dodać kilka kropli likieru i zmiksować na gładki mus.
-Do musu truskawkowego wbić białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta,puszysta masa.
-Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się jej.
-Do gotowej piany truskawkowej dodać rozpuszczoną żelatynę i lekko zmiksować do całkowitego połączenia się składników.
-Wstawić do lodówki aby masa lekko stwardniała.
-Tężejąca masę przełożyć na ciasto.
-Ciasto wstawić do lodówki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/magiczne-ciasto-z-truskawkowa-pianka.html