ßßß Cookit - przepis na Domowe "Ptasie mleczka"

Domowe "Ptasie mleczka"

nazwa

Wykonanie

Przepis oryginalny pochodzi z tej strony. Odrobinę go zmodyfikowałam jeśli chodzi o efekt końcowy ;)
Składniki:
9 białek z dużych jajek
450 g cukru
230 ml wody
100 g miękkiego masła
1,5 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego/śmietany kremówki
26 g żelatyny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
aromat waniliowy (kilka kropel) lub ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka)
Do garnuszka wlać wodę oraz wsypać 375 g cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym natychmiast przestać mieszać. Podgrzewać syrop cały czas, aż do osiągnięcia punktu 'hard ball' - czyli syrop w kontakcie z lodowatą wodą - uformuje się w twardą kulkę, której nie będziemy w stanie uformować w palcach - termometr cukierniczy pokaże temperaturę 121-130ºC. Natychmiast zdjąć z palnika. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając 75 g cukru. Jak syrop będzie gotowy wlewać go stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, kremówkę, aromat, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do keksówki. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie wyjąć stężoną masę i pokroić w kostkę. Maczać w w polewie czekoladowej (tabliczka czekolady rozpuszczona z 20 g masła)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/02/domowe-ptasie-mleczka.html