Wykonanie
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony. Odrobinę go zmodyfikowałam jeśli chodzi o efekt końcowy ;)
Składniki:9
białek z dużych
jajek450 g
cukru230 ml
wody100 g miękkiego
masła1,5 łyżki
mleka skondensowanego niesłodzonego/śmietany kremówki26 g
żelatyny1,5 łyżeczki
soku z cytrynyaromat waniliowy (kilka kropel) lub ekstrakt z
wanilii (1 łyżeczka)Do garnuszka wlać
wodę oraz wsypać 375 g
cukru. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia się
cukru, po czym natychmiast przestać mieszać. Podgrzewać
syrop cały czas, aż do osiągnięcia punktu 'hard ball' - czyli
syrop w
kontakcie z lodowatą
wodą - uformuje się w twardą kulkę, której nie będziemy w stanie uformować w palcach - termometr cukierniczy pokaże temperaturę 121-130ºC. Natychmiast zdjąć z palnika. W międzyczasie ubić
białka na sztywną pianę, pod koniec dodając 75 g
cukru. Jak
syrop będzie gotowy wlewać go stopniowo do
białek, nadal miksując (
syropu nie studzimy). Ubijać.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości
wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać
masło, kremówkę, aromat,
sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do keksówki. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Po tym czasie wyjąć stężoną masę i pokroić w kostkę. Maczać w w
polewie czekoladowej (tabliczka
czekolady rozpuszczona z 20 g
masła)Smacznego!