Wykonanie
Prosty, łatwy w przygotowaniu deser idealny na niedzielną ,słodką zachciankę .Zdecydowany, mocny smak
amaretto i
czekolada odgrywają w nim dominującą rolę .
Mascarpone,
herbatniki i
likier Amaretto to typowe produkty włoskie . Aby zachować włoski charakter tego deseru powinnam użyć
śmietany kremowej i
żelatyny w płatkach / taką używa się w tym kraju/. Mój deser jednak postanowiłam nieco odchudzić i dodałam zamiast
śmietany jogurt, a
żelatyny w płatkach nie lubię używać i wykorzystałam moje żelazne rodzime zapasy. Jeśli do deseru użyjemy
śmietany , to wówczas
żelatyna jest zbędna.
Składniki:/4-5 porcji/
500 g
serka mascarpone300 g
jogurtu naturalnego100 g
cukru pudru2 łyżki ciemnego
kakao100 ml
likieru Amaretto1
żelatyna fix - deserowa /Dr.O/100 g
ciastek o smaku
migdałowym / Amaretti/ do dekoracji:kilka
wiśni karmelizowanychkilka podłużnych
biszkoptów50 g
czekoladowych kropelek50 g
czekolady gorzkiejWykonanie:-
Ciasteczka amaretto pokruszyć , nałożyć do szklanych pucharków i delikatnie skropić
likierem.-
Serek mascarpone zmiksować z
cukrem.- Dodać
jogurt i dokładnie wymieszać.-
Żelatynę przygotować w/g przepisu na opakowaniu , dodać do masy
serowo-jogurtowej i krótko zmiksować.- Masę podzielić na połowę.- Do jednej części dodać
kakao , a drugą część połączyć z
likierem amaretto.- Gotowy krem nałożyć warstwami do przygotowanych pucharków z
ciasteczkami.-Wierzch ozdobić czekoladowymi kropelkami,
wiśniami, włożyć
biszkopt i polać roztopioną
czekoladą.- Schłodzić.