ßßß
Prosty, łatwy w przygotowaniu deser idealny na niedzielną ,słodką zachciankę .Zdecydowany, mocny smak amaretto i czekolada odgrywają w nim dominującą rolę .Mascarpone, herbatniki i likier Amaretto to typowe produkty włoskie . Aby zachować włoski charakter tego deseru powinnam użyć śmietany kremowej i żelatyny w płatkach / taką używa się w tym kraju/. Mój deser jednak postanowiłam nieco odchudzić i dodałam zamiast śmietany jogurt, a żelatyny w płatkach nie lubię używać i wykorzystałam moje żelazne rodzime zapasy. Jeśli do deseru użyjemy śmietany , to wówczas żelatyna jest zbędna.
Składniki:/4-5 porcji/
500 g serka mascarpone300 g jogurtu naturalnego100 g cukru pudru2 łyżki ciemnego kakao100 ml likieru Amaretto1 żelatyna fix - deserowa /Dr.O/100 g ciastek o smaku migdałowym / Amaretti/ do dekoracji:kilka wiśni karmelizowanychkilka podłużnych biszkoptów50 g czekoladowych kropelek50 g czekolady gorzkiejWykonanie:- Ciasteczka amaretto pokruszyć , nałożyć do szklanych pucharków i delikatnie skropić likierem.- Serek mascarpone zmiksować z cukrem.- Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.- Żelatynę przygotować w/g przepisu na opakowaniu , dodać do masy serowo-jogurtowej i krótko zmiksować.- Masę podzielić na połowę.- Do jednej części dodać kakao , a drugą część połączyć z likierem amaretto.- Gotowy krem nałożyć warstwami do przygotowanych pucharków z ciasteczkami.-Wierzch ozdobić czekoladowymi kropelkami, wiśniami, włożyć biszkopt i polać roztopioną czekoladą.- Schłodzić.