ßßß Cookit - przepis na Deser amaretto z czekoladą i wiśniami karmelizowanymi

Deser amaretto z czekoladą i wiśniami karmelizowanymi

nazwa

Wykonanie

Prosty, łatwy w przygotowaniu deser idealny na niedzielną ,słodką zachciankę .
Zdecydowany, mocny smak amaretto i czekolada odgrywają w nim dominującą rolę .
Mascarpone, herbatniki i likier Amaretto to typowe produkty włoskie . Aby zachować włoski charakter tego deseru powinnam użyć śmietany kremowej i żelatyny w płatkach / taką używa się w tym kraju/. Mój deser jednak postanowiłam nieco odchudzić i dodałam zamiast śmietany jogurt, a żelatyny w płatkach nie lubię używać i wykorzystałam moje żelazne rodzime zapasy. Jeśli do deseru użyjemy śmietany , to wówczas żelatyna jest zbędna.
Składniki:/4-5 porcji/
500 g serka mascarpone
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
100 ml likieru Amaretto
1 żelatyna fix - deserowa /Dr.O/
100 g ciastek o smaku migdałowym / Amaretti/ do dekoracji:
kilka wiśni karmelizowanych
kilka podłużnych biszkoptów
50 g czekoladowych kropelek
50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
- Ciasteczka amaretto pokruszyć , nałożyć do szklanych pucharków i delikatnie skropić likierem.
- Serek mascarpone zmiksować z cukrem.
- Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.
- Żelatynę przygotować w/g przepisu na opakowaniu , dodać do masy serowo-jogurtowej i krótko zmiksować.
- Masę podzielić na połowę.
- Do jednej części dodać kakao , a drugą część połączyć z likierem amaretto.
- Gotowy krem nałożyć warstwami do przygotowanych pucharków z ciasteczkami.
-Wierzch ozdobić czekoladowymi kropelkami, wiśniami, włożyć biszkopt i polać roztopioną czekoladą.
- Schłodzić.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/11/deser-amaretto-z-czekolada-i-wisniami.html