Wykonanie
Samodzielnie wykonane
czekoladki, wypełniony pysznym kremem z
serka mascarpone mogą być idealnym pomysłem na prezent. Wcześniej trzeba się zaopatrzyć w formę do pralinek (ja mam silikonową i jest super), oraz pędzel (mój też jest silikonowy- łatwo się myje i nie wypadają z niego włosy), przyda się też rękaw cukierniczy, ale można zastąpić ją foliowym woreczkiem (raczej takim grubszym, jak do mrożenia). Małą I najbardziej ucieszył etap dekorowania gotowych pralinek. Ja chciałam tylko na niektórych narysować kolorowe serduszka, ale moja córeczka stwierdziła, że to za mało ;-) Zapraszam na domowe Pralinki
czekoladowe z
mascarpone .
Składniki:100g
gorzkiej czekolady50g
czekolady deserowej200g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
likieru AmarettoCukrowe ozdoby i
pisaki (opcjonalnie)Wykonanie:Zaczynamy od roztopienia
czekolady w kąpieli
wodnej.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do czystej, suchej (!) miseczki i umieszczamy na garnku z gotującą się
wodą.W roztopionej
czekoladzie zamaczamy pędzel i smarujemy dokładnie dno i brzegi każdego wgłębienia w foremce do pralinek. Warstwa
czekolady nie powinna być zbyt cienka, żeby
czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.Tak przygotowaną foremkę z
czekoladą odkładamy do lodówki, do momentu aż
czekolada całkowicie stwardnieje.W międzyczasie zabieramy się robienie nadzienia.
Serek mascarpone miksujemy z
cukrem pudrem i
likierem Amaretto. Tak przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy (lub gruby woreczek foliowy ze ściętym jednym
rogiem) i właśnie za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy porcję nadzienia foremek pokrytych wcześniej
czekoladą. Wierzch każdego wgłębienia zamykamy płynną
czekoladą, usuwając jej nadmiar z foremki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Gotowe
czekoladki ostrożnie wyjmujemy z foremek i dekorujemy cukrowymi pisakami i innymi cukrowymi ozdobami (etap dekorowania można oczywiście pominąć).