ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe pralinki z mascarpone

Czekoladowe pralinki z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Samodzielnie wykonane czekoladki, wypełniony pysznym kremem z serka mascarpone mogą być idealnym pomysłem na prezent. Wcześniej trzeba się zaopatrzyć w formę do pralinek (ja mam silikonową i jest super), oraz pędzel (mój też jest silikonowy- łatwo się myje i nie wypadają z niego włosy), przyda się też rękaw cukierniczy, ale można zastąpić ją foliowym woreczkiem (raczej takim grubszym, jak do mrożenia). Małą I najbardziej ucieszył etap dekorowania gotowych pralinek. Ja chciałam tylko na niektórych narysować kolorowe serduszka, ale moja córeczka stwierdziła, że to za mało ;-) Zapraszam na domowe Pralinki czekoladowe z mascarpone .
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
50g czekolady deserowej
200g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru Amaretto
Cukrowe ozdoby i pisaki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Zaczynamy od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do czystej, suchej (!) miseczki i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą.
W roztopionej czekoladzie zamaczamy pędzel i smarujemy dokładnie dno i brzegi każdego wgłębienia w foremce do pralinek. Warstwa czekolady nie powinna być zbyt cienka, żeby czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu z foremki.
Tak przygotowaną foremkę z czekoladą odkładamy do lodówki, do momentu aż czekolada całkowicie stwardnieje.
W międzyczasie zabieramy się robienie nadzienia. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i likierem Amaretto. Tak przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy (lub gruby woreczek foliowy ze ściętym jednym rogiem) i właśnie za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy porcję nadzienia foremek pokrytych wcześniej czekoladą. Wierzch każdego wgłębienia zamykamy płynną czekoladą, usuwając jej nadmiar z foremki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe czekoladki ostrożnie wyjmujemy z foremek i dekorujemy cukrowymi pisakami i innymi cukrowymi ozdobami (etap dekorowania można oczywiście pominąć).
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/02/czekoladowe-pralinki-z-mascarpone.html