Wykonanie
Ostatnimi czasy nabyłam książkę Nigelli " Jak być domową boginią", pozycja obowiązkowa w kulinarnej biblioteczce. Napatrzyłam się na te piękne, smakowite wypieki, pozaznaczałam te do wypróbowania...i stało się - dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z tych przepisów. Wybór padł na batoniki, ponieważ nadal brakuje mi czasu na skomplikowane wypieki, a batoniki robi się niesamowicie szybko. Ostrzegam jednak, że są baaardzo słodkie i równie baaardzo kaloryczne. Niemniej jednak wrażenia smakowe niezapomniane ;)
Składniki na spód:200 g gładkiego
masła arachidowego- ja dodałam
masło typu crunchy150 g
cukru pudru (zmniejszyłam ilość)50 g
cukru muscovado50 g miękkiego
masłaSkładniki na polewę:1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 tabliczka
mlecznej czekoladyMasło arachidowe miksujemy z
cukrem pudrem, dodajemy
cukier muscovado i na końcu
masło. Mieszamy dokładnie, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna.
Czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce ( średnia moc ok. 1,5 minuty) i smarujemy nią wierzch batoników, równamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie kroimy na małe kwadraciki. Smacznego!!!