ßßß Cookit - przepis na ciasto kawowe z czekoladą

ciasto kawowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Kawy nie pijam, parzona jest dla mnie nie do przełknięcia. Rozpuszczalną raz na ruski rok zrobię, ale nigdy nie dopiję do końca. Naszło mnie jednak o dziwo na ciasto kawowe, więc upiekłam. Przepis jak zwykle wymyślony w trakcie. Biszkopt, czekoladowo-kawowy krem ganache i bita śmietana. I duuużo kawy. Dla kawoszy w sam raz.
*ponieważ ciasto miało jechać ze mną w upale dość daleko, bitą śmietanę potraktowałam odrobiną żelatyny. W "domowych" warunkach nie musicie tego robić.
Składniki (blaszka 24*24 cm): na biszkopt:
5 jajek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypa soli
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (przetartej przez sitko) na krem:
300 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady deserowej
1 duża łyżka kawy mielonej na wierzch:
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
2 łyżki kokosu
do nasączenia:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
kieliszek wódki
Krem:
Śmietankę wlać do rondelka, wsypać kawę i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać rózgą aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Biszkopt:
Zimne białka ubić z cukrem i solą na sztywno a następnie nadal ubijając wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kawą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć kawą i umieścić powtórnie w blaszce.
Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić mikserem na puszysto. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem, naponczować. Kremówkę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i wyłożyć na ciasto. Posypać kokosem. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/ciasto-kawowe-z-czekolada.html