Wykonanie
Kawy nie pijam, parzona jest dla mnie nie do przełknięcia. Rozpuszczalną raz na ruski rok zrobię, ale nigdy nie dopiję do końca. Naszło mnie jednak o dziwo na ciasto
kawowe, więc upiekłam. Przepis jak zwykle wymyślony w trakcie.
Biszkopt,
czekoladowo-
kawowy krem ganache i
bita śmietana. I duuużo
kawy. Dla kawoszy w sam raz.*ponieważ ciasto miało jechać ze mną w upale dość daleko,
bitą śmietanę potraktowałam odrobiną
żelatyny. W "domowych" warunkach nie musicie tego robić.Składniki (blaszka 24*24 cm): na
biszkopt:5
jajek1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypa
soli2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (przetartej przez sitko) na krem:300 ml
śmietanki kremówki200 g
czekolady deserowej1 duża łyżka
kawy mielonej na wierzch:300 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny (można pominąć)2 łyżki
kokosudo nasączenia:1 szklanka
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
syropu waniliowego do
kawy (lub dwie łyżeczki
cukru)kieliszek
wódkiKrem:
Śmietankę wlać do rondelka, wsypać
kawę i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną
czekoladę i mieszać rózgą aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Biszkopt:Zimne
białka ubić z
cukrem i
solą na sztywno a następnie nadal ubijając wrzucać po jednym
żółtku.
Mąkę wymieszać z
kawą i
proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć
kawą i umieścić powtórnie w blaszce.
Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić mikserem na puszysto. Wyłożyć na
biszkopt i przykryć drugim blatem, naponczować. Kremówkę ubić z
cukrem, dodać
żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach
wody i wyłożyć na ciasto. Posypać
kokosem. Przechowywać w lodówce.