ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kukułka

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kukułka

nazwa

Wykonanie

Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia na krem kukułkowy:
500 ml śmietanki kremówki
200 g cukierków kukułek
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka na warstwę czekoladową:
200 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
250 g biszkoptów
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzątku
4 kieliszki wódki
dodatkowo:
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
3 łyżki wiórków białej czekolady (użyłam takich ze sklepu Słodki Świat)
1/2 szklanki posłodzonej kawy
Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.
Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy.
Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową.
Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę.
Składanie ciasta:
Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/kukuka.html