Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczenia na krem kukułkowy:500 ml śmietanki kremówki200 g cukierków kukułek2 łyżki żelatyny2 łyżki cukru pudru1/2 szklanki mleka na warstwę czekoladową:200 g czekolady deserowej100 g czekolady mlecznej250 g biszkoptów4 łyżki kawy rozpuszczalnej1 szklanka wrzątku4 kieliszki wódkidodatkowo:100 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka3 łyżki wiórków białej czekolady (użyłam takich ze sklepu Słodki Świat)1/2 szklanki posłodzonej kawyBiszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty.Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy.Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową.Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę.Składanie ciasta:Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady.