ßßß
Ciasto z przepisu mojej mamy. Jest tak pyszne, że piekłam je już drugi raz w ciągu tygodnia. Wilgotne, mocno kakaowe, z wyczuwalną nutą cytryny. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi.*porcja na dużą keksówkę 31 cmSkładniki:6 jajek2 szklanki mąki2 szklanki cukruszczypta soli400 g masłaskórka i sok z 2 cytryn4 łyżki kakao5-6 łyżek mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka do polewy2 kostki białej czekoladykandyzowane wiśnie do dekoracjiMasło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować wiśniami i listkami melisy.Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu.