Dziś zapraszam na jabłecznik. Soczysty, miękki z pyszną wiśniową pianką na wierzchu. Najlepsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Sama nie mogłam się powstrzymać i wciągnęłam dwa kawałki:) Bardzo polecam.Składniki: (blaszka 25*34 cm) na ciasto:3 szklanki mąki5 żółtek250 g masła1 łyżka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie:1,5 kg jabłek2 łyżki cukrusok z połowy cytryny1 łyżka przyprawy do szarlotki Kamis1 łyżka bułki tartej na piankę:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie kisielu wiśniowegoSkładniki podane na ciasto zagnieść. Wylepić ciastem blaszkę i schłodzić.Jabłka obrać i zetrzeć. Polać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i przyprawą. Dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Na ciasto wysypać bułkę tartą. Wyłożyć przestudzone jabłka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiel i dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na jabłka. Piec około 50 minut w 180*C.