Wykonanie
Szarlotka to doskonały pomysł na ciasto z
jabłkami, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, nie zajmuje wiele czasu, a jest po prostu pyszne. Na kruchym spodzie, z delikatnym
musem jabłkowym rozpływa się w ustach.To ciasto przywędrowało do Nas z Francji i gości na Naszych stołach juz od lat. Nadzieniem oczywiście zwykle sa
jabłka, ale można z powodzeniem zastąpić je też
gruszkami,
morelami,
brzoskiwniami czy innymi
owocami. Jeżeli lubicie jako dodatku można użyć
rodzynki lub
przyprawy korzenne takie jak
cynamon czy
goździki.
Składniki(tortownica o średnicy ok. 23 cm)Ciasto:2 i 3/4 szklanki
mąki3
żółtka3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 12% lub 18% (opcjonalnie)Nadzienie1 i 1/2 kg
jabłek (ok. 5 – 6 dużych
jabłek)1-3 łyżki
cukru (w zależności od słodkości
jabłek)sok z połowy
cytryny3
białka3/4 szklanki
cukruEtapy przygotowania:1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto łączymy na stolnicy i zagniatamy ciasto aż stanie się błyszczące. 2/3 ciasta owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1h, natomiast 1/3 ciasta odstawiamy do zamrażalnika.2. Nadzienie :
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W następnej kolejności podgrzewamy
jabłka do momentu, aż sok choć trochę odparuje (jeżeli wyłożymy zbyt nasączone
sokiem jabłka szarlotka się nam rozjedzie). Pod koniec gotowania dodajemy
cukier i
sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając powoli
cukier.3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód tortownicy. Na spód wykładamy przestudzone
jabłka (jeżeli chcemy możemy posypać je
cynamonem). Pianę z
białek wykładamy na
jabłka i całość przykrywamy drugą częścią ciasta, którą ścieramy na tarce o grubych oczkach.4. Ciasto pieczemy ok. 40 – 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego !!