Wykonanie
Niezwykle lekkie ciasto, nie za słodkie, puszyste a do tego ciekawie wyglądające. Robi się je łatwo i dość szybko, bo nie trzeba piec
spodu. Na pewno będzie doskonałe na przyjęcia, zwłaszcza dla dzieci.*foremka 24*24 cmSkładniki: na spód:16
herbatnikówok. 24 sztuki małych ciepłych
lodów (użyłam w różnokolorowych polewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę
kokosową:200 g
białej czekolady2
galaretki cytrynowe2 opakowania
śnieżki350 ml
mleka150 g
kokosu na wierzch:300 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
śmietan-fixu1 łyżka
cukru pudru2-3 łyżki
kokosuBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć
herbatniki. Na nich poukładać ciepłe
lody.
Galaretki rozpuścić w 400 ml
wody, wystudzić. Do miseczki wlać 50 ml gorącego
mleka, wrzucić połamaną
czekoladę i rozpuścić.
Śnieżki ubić w 300 ml mocno schłodzonego
mleka. Do
śnieżek dodać
czekoladę,
galaretki i
kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać
kokosem. Schłodzić.