Wykonanie
Składniki:Krem budyniowy:2 budynie¾ litra
mleka 3,2%250 g miękkiego
masła śmietankowego½ szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowyBita śmietana:500 ml
śmietany 30%2
śmietan fixy3 łyżki
cukru pudruDodatkowo:8 paczek
herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)1 puszka gotowej masy krówkowej1
mleczna czekoladaWykonanie:Przygotowujemy krem budyniowy. Gotujemy
budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze
mleka gotujemy go w ¾ litra.
Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny. Miękkie
masło śmietankowe wkładamy do miski razem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu. Dodajemy stopniowo
budyń, cały czas miksując. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Przygotowujemy
bitą śmietanę.
Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy
cukier puder i
śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż
śmietana będzie bardzo gęsta.Na blaszkę o wymiarach 25×35 układamy
herbatniki, wykładamy masę
krówkową, na to układamy
herbatniki, wykładamy krem budyniowy, przykrywamy
herbatnikami i na nie wykładamy
bitą śmietanę.
Czekoladę ścieramy i posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto w chłodne miejsce przed spożyciem, aby ciasto stężało. Najlepiej jest pozostawić je w lodówce na całą noc, wtedy
herbatniki zmiękną.