Wykonanie
Ciasto to pochodzi z przepisu mojej koleżanki Ewy:-). Nie przepadam za ciastami, ale temu akurat nigdy nie potrafię się oprzeć :-)Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga korzystania z piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.Składniki:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego2 paczki duże
herbatników (40 szt.)1/2 litra
śmietany 30% lub 36%2
śmietany fix4 łyżki czubate
cukru pudrucukier waniliowykakao do posypaniaWykonanie:Puszkę
mleka wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam
krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę
herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki).Następnie układamy kolejną warstwę
herbatników. Ubijamy mikserem
śmietanę na sztywno, dodając
cukier waniliowy,
cukier puder i
śmietanę fix. Ubitą
śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę
herbatników oraz pozostałą część
śmietany, którą posypujemy
kakao.Poczęstowałam dzisiaj tym
ciastem moją teściową i zrobiło furorę :-)Jest naprawdę pyszne, spróbujcie sami, polecam...