ßßß Cookit - przepis na Ciasto "krówka" Ewy

Ciasto "krówka" Ewy

nazwa

Wykonanie

Ciasto to pochodzi z przepisu mojej koleżanki Ewy:-). Nie przepadam za ciastami, ale temu akurat nigdy nie potrafię się oprzeć :-)
Ciasto robi się bardzo prosto i nie wymaga korzystania z piecyka, gdyż przyrządza się je bez pieczenia.
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 paczki duże herbatników (40 szt.)
1/2 litra śmietany 30% lub 36%
2 śmietany fix
4 łyżki czubate cukru pudru
cukier waniliowy
kakao do posypania
Wykonanie:
Puszkę mleka wkładamy do garnka z wodą i gotujemy 3 godz..tak żeby powstała nam krówka. W kwadratowej brytfance układamy warstwę herbatników, którą smarujemy przestudzoną masą z puszki (uwaga! nie otwierać gorącej puszki).Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy mikserem śmietanę na sztywno, dodając cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę fix. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną część kładziemy na herbatnikach i układamy ostatnią warstwę herbatników oraz pozostałą część śmietany, którą posypujemy kakao.
Poczęstowałam dzisiaj tym ciastem moją teściową i zrobiło furorę :-)
Jest naprawdę pyszne, spróbujcie sami, polecam...
Źródło:http://agattek.blox.pl/2011/12/Ciasto-krowka-Ewy.html