Wykonanie
Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty ztego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny, lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie dzieci :).
Ilość porcji: 3Składniki:Na ciemną warstwę:250-300g ciemnych
herbatników z kremem½
banana1/5 szklanki
mleka1 łyżka
serka mascarponeNa jasną warstwę200g
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru½ łyżeczki
cukru waniliowego60-70g
serka mascarponeDodatkowo:
Kakao, czekoladowa posypka, żelki w kształcie robakówW wysokim naczyniu umieszczamy pokruszone
ciastka,
banan,
mleko oraz
serek. Wszystkie składniki blenderujemy na ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy
serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch
kakao, następnie obsypujemy posypką
czekoladową. W każdą szklankę wciskamy żelkowe robaki i możemy podawać. Smacznego :)