Wykonanie
Od dłuższego czasu chodzi za mną ten deser. Wpadł mi już parę
razy w oko, na jednej z moich ulubionych stron J.O. Jakie składniki są potrzebne ,można wyczytać nawet w Wikipedi :D Obczaiłam parę przepisów i stwierdziłam, że zrobię go po swojemu, nie chcę znowu
mieć za słodkiego deseru, nie wyobrażam sobie do
mleka zagęszczonego słodzonego dodać jeszcze
cukier, pełno jest takich przepisów, co mnie zdziwiło.Nie jest wtedy za słodki?
Mleko to, już samo w sobie ma tyle
słodyczy ,po co jeszcze do tego
cukier. Postanowiłam, dzień wcześniej przygotować sobie karmel, gotując puszkę
mleka skondesowanego przez ok 3h w wodzie, wyszedł obłędny karmel ;)Składniki:Spód:250g
herbatników,100g dobrego
masła,Karmel:1 puszka
mleka skondesowanego słodzonego,Wierzch:400ml
śmietanki kremówki 30% - 36%200g
serka mascarpone,1 łyżka
cukru pudru,
kakaododatkowo:4
bananysok z połowy
cytryny,
Wykonanie:Spód:
Herbatniki kruszymy na pył w młynku.
Masło roztapiamy i studzimy. Po wystygnięciu przelewamy do zmielonych
herbatników,dokładnie mieszamy i wykładamy nim naczynie do tart o średnicy 28cm. Wstawiamy do lodówki,niech stwardnieję.Karmel: Puszkę
mleka skondesowanego słodzonego wstawiamy do głębokiego garnka i zalewamy ją całą
wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 3 h, co jakiś czas sprawdzając,jeśli
woda odparowała, dolewamy,puszka musi być cały czas pod
wodą. Dobrze jest zrobić sobie spód i karmel dzień wcześniej.
Gdy minęły 3h ,puszkę chłodzimy do całkowitego wystygnięcia,chyba nie chcemy
mieć na sobie karmelu, więc jest to bardzo ważne, puszka musi być chłodna. Po tym czasie, otwieramy, przekładamy gotowy karmel na spód i wstawiamy do lodówki na całą noc (zaczęłam to ciasto robić o 17 więc tak wyszło ;] ). Rano kroimy
banany,skrapiamy je
sokiem z cytryny,mieszamy i wykładamy na karmel.
Wierzch:
Śmietanka kremówka musi być dobrze schłodzona,Ja dodatkowo wkładam do lodówki miskę i wiertła. Ubijamy na sztywno, dodajemy łyżkę
cukru pudru,pamiętajmy żeby nie ubijać zbyt długo,gdy pojawią się pagórki przestajemy,nie chcemy
mieć masła. W oddzielnym naczyniu miksujemy na gładko
serek mascarpone,przekładamy do ubitej
śmietanki,dokładnie mieszamy i wykładamy na
banany. Posypujemy dobrym
kakao. Chwilę chłodzimy i Gotowe.
Smacznego!!!