Wykonanie
Ciasto 3 Bit jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy mają popsute/stare piekarniki, przez co muszą rezygnować z domowych wypieków. Ciasto robi się łatwo i szybko, a koszt składników to ok. 20zł. To, czego potrzebujemy to:- duże opakowanie
herbatników, 350-400g (wszystko zależy od wielkości blaszki do ciasta)- puszka masy krówkowej/kajmakowej- 1 opakowanie budyniu
waniliowego- 2 szklanki
mleka- 2 łyżki stołowe
cukru- 3 łyżki stołowe
cukru pudru- 150g
masła- 500g
śmietanki kremówki 30%- 3
śmietan-fixy- kakao/wiórki
czekoladowe do posypaniaZaczynamy od wyłożenia naszej blaszki papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. Następnie wykładany na nią warstwę
herbatników, tak, by dokładnie pokryła cały spód.
Budyń robimy według przepisu na opakowaniu (1,5 szklanki
mleka gotujemy w rondelku, do pozostałej 0,5 szklanki wsypujemy
budyń i 2 łyżki
cukru, intensywnie mieszamy, aż pozbędziemy się grudek. Gdy
mleko się zagotuje, wlewamy do rondelka zawartość szklanki, mieszamy przez minutę, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia).Masę kajmakową rozsmarowujemy po herbatnikach wyłożonych na blaszce (jeżeli masa nie jest płynna, możemy wstawić puszkę do ciepłej
wody, to pomoże), a następnie układamy na niej kolejną ich warstwę
herbatników, delikatnie dociskamy.Miksujemy mikserem miękkie
masło, a po kilku minutach dodajemy do niego (koniecznie przestudzony!)
budyń. Miksujemy aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Gotową masę wykładamy na ciasto. Układamy kolejną warstwę
herbatników i znów delikatnie dociskamy.Do miski wlewamy
śmietanki i miksujemy mikserem, aż zacznie nabierać ubitej konsystencji. Mieszamy
śmietany-fix z
cukrem pudrem i stopniowo dodajemy do ubitej
śmietanki, nie przestajemy przy tym miksować. Gdy
śmietana będzie już sztywna, wykładamy ją na nasze ciasto.Teraz trzeba już tylko posypać je wiórkami
czekolady (może być też
kakao), wstawić na kilka godzin do lodówki i zjeść :)