ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

Ciasto 3 bit rozpływające się w ustach

nazwa

Wykonanie

Bez wątpienia mogę stwierdzić, że to ciasto, które zawdzięcza swą nazwę znanym batonikom, jest jednym z najpyszniejszych jakie robiłam. Puszysta bita śmietana przełamana kruchością gorzkiej czekolady i słodyczą masy krówkowej tworzą idealne połączenie. Smaki poszczególnych warstw wspaniale się uzupełniają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
2 paczki (500 g) maślanych herbatników
1 puszka (400g) masy krówkowej (kajmak)
Masa 1:
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy 40 g)
1/2 litra mleka
2 łyżki cukru
250 g masła (82% tłuszczu)
Masa 2:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 śmietan fixy
1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo: 1/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Blaszkę o wymiarach ok. 26x36 cm wykładamy warstwą herbatników. Masę krówkową rozsmarowujemy na herbatnikach. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu na 1/2 litrze mleka z dodatkiem cukru. Ugotowane budynie studzimy. Miękkie masło ubijamy na puszysto i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowaną masą smarujemy warstwę herbatników i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix, cały czas ubijając. Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki. Posypujemy wiórkami startej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/ciasto-3-bit-rozpywajace-sie-w-ustach.html