ßßß
Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej bez kości2 cebule1 marchewka200 g pieczarek1 ząbek czosnku1 łyżka śmietany1 łyżka mąki2 łyżki przyprawy do mięs Knorrsól, pieprz1 łyżka tłuszczuMięso natrzeć czosnkiem i przyprawą. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.