Wykonanie
Klasyczna
sałatka z
tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało.Składniki:5
jajekpuszka
tuńczyka3/4 szklanki
ryżu100 g
żółtego sera1
czerwona cebula5
ogórków konserwowych1/2 puszki
kukurydzy6 łyżek
majonezupieprzJajka ugotować na twardo,wystudzić, obrać, oddzielić
białka od
żółtek.
Ser i
białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
żółtka na tarce z drobnymi oczkami.
Cebulę posiekać.
Tuńczyka i
kukurydzę odsączyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Ogórki pokroić w kostkę. Na dnie miski ułożyć połowę
ryżu, posmarować połową
majonezu, posypać
pieprzem. Wyłożyć kolejne warstwy:
ser,
cebulę,
białka,
tuńczyka,
kukurydzę,
ogórki, resztę
ryżu. Posmarować resztą
majonezu, posypać
pieprzem i startymi
żółtkami. Schłodzić.