Wykonanie
Forma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi .Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA w ten pomysłowy sposób zrobiła już wiele sałatek, bo dobór produktów jest tutaj dowolny.Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że
będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo
sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ...zresztą oceńcie sami :-))
Składniki:200 g
ryżu ugotowanego na sypkopuszka
kukurydzy4-5
ogórków konserwowych3 puszki
tuńczyka w sosie własnymmajonezser żółty5 ugotowanych na twardo
jajek3 ugotowane
marchewkipieprzszczypiorekWykonanie:
Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna)
ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach
marchew, starte na oczkach
ogórki, odsączoną
kukurydzę, odsączonego z zalewy
tuńczyka, starte
jajka. Całkowita dowolność w użyciu
majonezu, możemy masz
sałatkowy torcik posmarować
majonezem 2x (
między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach
serem. Wraz z obręczą wkładamy
sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.