Wykonanie
Sałatka, którą Wam dziś przedstawię była dobrą okazją do wypróbowania mojej
papryki w occie, która kusiła nas od pierwszego dnia po jej zrobieniu :) Jej smak fajnie skomponował się z resztą składników, które potrzebowały zdecydowanego ożywienia. Wiadomo -
ryż sam w sobie jest dość neutralny w smaku, zatem należy go trochę przyprawić. Moją główną inspiracją była
sałatka Czarnej Oliwki, reszta to inwencja własna i podpatrzona z różnych przepisów. Zachęcam!!! :)
Składniki - zgodnie z kolejnymi warstwami (zaczynając od samego dołu):1.
Ryż (na całą
sałatkę 2 ugotowane
torebki, pierwsza warstwa to 1/4 całości).2. 2 łyżki
majonezu.3. 3
jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę.4.
Pieprz grubomielony - równomiernie rozsypany.5. 6
ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę.6. 1/4 całości
ryżu.7. 2 łyżki
majonezu.8. 5 kawałków
papryki konserwowej, pokrojonej w kosteczkę.9. 1/4 całości
ryżu.10. 2 łyżki
majonezu.11. 1/2 puszki
kukurydzy.12. Reszta
ryżu.13. 2 łyżki
majonezu.14. Wierzch można posypać posiekanym
szczypiorkiem.Proporcje oczywiście należy dostosować do wielkości naczynia, w którym będzie
sałatka. Podane proporcje są na średniej wielkości salaterkę. Smacznego!