Pyszny i szybki w przygotowaniu sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole.składniki na 2 porcje20 dag pieczarekcebula1,5 szklanki bulionu200 g śmietany 18%2 łyżki mąki pszennej2 łyżki masłapieprzprzepisPieczarki kroimy w większe kawałki a cebulę w drobną kostkę.Na roztopionym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę, całość mieszamy doprawiamy pieprzem .Pieczarki i cebulę zalewamy bulionem i zagotowujemy.Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy, dolewamy chochelkę wywaru z pieczarek, dobrze mieszamy i całość wlewamy do gotującego się bulionu.Sos gotujemy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając .