Wykonanie
Gdy aura za oknem nie nastraja optymistycznie, możemy rozgrzać się w inny sposób, np; zjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na
pieczarkową, bo zostało mi trochę
pieczarek, właśnie. Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa.
Składniki:100- 150 gram
pieczarek1 średnia
marchew1
pietruszka1 łodyga
selera naciowego5-6
ziemniaków1
cebula1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
pietruszkisólpieprz1 litr
bulionu, może być z kostki1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki pszennej2 łyżki
masłaWykonanie:
Marchew,
pietruszkę i
seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do
bulionu i wstawiam na średni gaz.
Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą
wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości.
Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę
pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z
cebulą na łyżce
masła. Gotowe dodaję do zupy. Z pozostałych
pieczarek odkładam kilka sztuk, resztę podduszam na
maśle, przekładam do wysokiego naczynia dodaję umyte i osuszone
zioła i miksuję na gładką masę. Wszystko przekładam do zupy i gotuję przez kilka minut,
Śmietanę mieszam z
mąką, zaparzam gorącą zupą i zabielam. Trzymam jeszcze chwilkę by zawrzała i zestawiam. Nalewam w talerze. Pozostałe
pieczarki kroję na połowy i podsmażam na patelni do zrumienienia, układam po dwie połówki do każdego talerza i gotowe
SMACZNEGO!