ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Gdy aura za oknem nie nastraja optymistycznie, możemy rozgrzać się w inny sposób, np; zjadając gorącą zupę:) Tym razem padło na pieczarkową, bo zostało mi trochę pieczarek, właśnie. Pyszna, sycąca i bardzo pożywna zupa.
Składniki:
100- 150 gram pieczarek
1 średnia marchew
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
5-6 ziemniaków
1 cebula
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka pietruszki
sól
pieprz
1 litr bulionu, może być z kostki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler, szoruję, obieram i kroję na kawałki. Wrzucam do bulionu i wstawiam na średni gaz. Ziemniaki szoruję, obieram, kroję w kostkę, opłukuję pod bieżącą wodą i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję w piórka, połowę pieczarek szatkuję nożem na drobno i podsmażam razem z cebulą na łyżce masła. Gotowe dodaję do zupy. Z pozostałych pieczarek odkładam kilka sztuk, resztę podduszam na maśle, przekładam do wysokiego naczynia dodaję umyte i osuszone zioła i miksuję na gładką masę. Wszystko przekładam do zupy i gotuję przez kilka minut, Śmietanę mieszam z mąką, zaparzam gorącą zupą i zabielam. Trzymam jeszcze chwilkę by zawrzała i zestawiam. Nalewam w talerze. Pozostałe pieczarki kroję na połowy i podsmażam na patelni do zrumienienia, układam po dwie połówki do każdego talerza i gotowe
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/01/zupa-pieczarkowa.html