Wykonanie
Znakomite
przetwory z leśnych
grzybów czyli
grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno.
składniki na 5 słoiczków po 220 ml50 dag
grzybów leśnych200g
koncentratu pomidorowego3
cebule1/4 szklanki
octu1/2 szklanki
olejułyżka
soliłyżka
cukruszczypta
ostrej paprykiprzepis
Grzyby oczyszczamy i kroimy w większe części, następnie opłukujemy je pod bieżącą
wodą. Przekładamy do garnka zalewamy zimną
wodą tak, żeby całe były zanurzone, dodajemy
sól i gotujemy około 10 minut.
Cebulkę drobno siekamy. Ugotowane
grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru
wody.Na gorącym
oleju rumienimy posiekaną
cebulę, dodajemy
grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy
koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy
ocet, doprawiamy
cukrem i szczyptą
ostrej papryki.Przekładamy
grzyby do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut i odwracamy do góry dnem.