Wykonanie
Przepis na tak przygotowane
grzybki w
sosie pomidorowym bardzo mi się spodobał,wyglądają pięknie i smakują wspaniale.Idealne jako przekąska na zimno lub bezpośrednio ze słoiczka.
SKŁADNIKI :1 kg
grzybów zważonych po ugotowaniu ( świeżych około 1,5 kg)3-4
cebule obrane i pokrojone w kostkę0,5 szklanki
olejuZALEWA :1 szklanka
wody5 łyżek
cukru7 łyżek
octu 10 %5 łyżeczek
przecieru pomidorowego 30 % (0,5 małego słoiczka)1 łyżeczka
soliostra papryka w proszku do smakuŚwieże
grzyby oczyszczamy, gotujemy w osolonej wodzie około pół godziny.Odcedzamy,płuczemy pod bieżącą
wodą, przekładamy do miski.
Olej wlewamy do garnka, podpiekamy na nim
cebulę, do momentu aż zmięknie, dodajemy ugotowane
grzybki.
Wodę na zalewę zagotowujemy z wszystkimi
przyprawami.Do garnka z
grzybkami wlewamy zalewę, dokładnie mieszamy.Napełniamy słoiczki, zakręcamy i gotujemy 15 minut, licząc czas od momentu zagotowania się
wody.Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu.