Wykonanie
Przetworów czas zacząć...tzn ..przetwarzanie już zaczęte..robiłam już kompoty i
dżemy z
truskawek..ale nie wstawiłam przepisów...czasu zabrakło...Wczoraj dostałam troszkę
ogórków[ jakoś moje na działce w tym roku kiepsko rosną] ..i nie wiedziałam co z nimi zrobić..parę dni temu robiłam kwaszone ..przydadzą się na zimę do sałatek i nie tylko..W oko wpadł mi przepis na
sałatkę z
ogórków w
pomidorowym sosie i postanowiłam spróbować..i nie żałuję..jeden słoiczek się nie zawekował i prawie cały zjadła..pomysł na taką
sałatkę znalazłam tutaj .polecam ..spróbujcie..
3 kg
ogórków0,5 kg
cebuli0,5 kg
marchwi1,5 łyżki
soliDodatkowo:1 i 1/3 szkl.
cukru1 szkl.
octu200 ml.
oleju2 słoiczki po 200 g
koncentratu pomidorowego [ dałam 1 Pudliszki]
Ogórki obrać i pokroić w plastry [ ja wyręczyłam się maszynką],
cebulę pokroić w piórka a
marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać
sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie
ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki :
cukier,
ocet,
olej i
koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.