Wykonanie
Wiem, wiem, że od jakiegoś czasu zaniedbuję bloga. Od jakichś dwóch tygodni zbieram się, żeby napisać posta i zawsze coś stawało mi na drodze, a to awaria komputera, a to zwyczajne zabieganie i brak czasu. Ale wreszcie udało mi się i piszę :)Słoiczek tej sałatki dostałam na próbę od mojej koleżanki z pracy Kasi. Bardzo spodobał mi się jej intensywny smak. Jest idealna nie tylko jako dodatek do drugiego dania, ale świetnie nada się do hamburgerów, hot dogów itp.potrzebne składniki:3 kg
ogórków,1/2 kg
cebuli,1/2 kg
marchewki,1 szklanka
cukru,3/4 szklanki
octu 10%,200 g
koncentratu pomidorowego,1/2 szklanki
oleju,1 łyżeczka
soli,pół łyżeczki
pieprzu.
Ogórki myjemy i szatkujemy (nie obieramy ze skórki),
cebulę kroimy w półplasterki.
Ogórki i
cebulę łączymy, mieszamy z
solą i zostawiamy na 2 godziny.
Marchewkę ścieramy na grubej tarce i dodajemy do odciśniętych z solanki
ogórków i
cebuli. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.Wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. (Przed włożeniem do słoików można, ale nie trzeba zagotować)