Wykonanie
A o to następna zimowa
sałatka jaką w tym roku zrobiłam z przepisu od mojej szwagierki Sabinki. Bardzo łatwa i prosta, wystarczy kilka chwil i zimą możemy się cieszyć
smakami lata.Składniki:4 kg zielonych
ogórków1/2 kg
marchewki1/2 kg
cebuli1 szkl.
octu1 szkl.
cukru1 szkl.
oleju3 płaskie łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu mielonego2 małe główki
czosnkuOgórki myjemy i szatkujemy w plastry.
Cebulę kroimy w piórka.
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek obieramy i dodajemy w całości.
Na końcu dodajemy
cukier,
olej,
ocet,
sól i
pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po 2 godzinach
sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając.
Na wierzch można wylać troszkę zalewy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania
wody.
Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!