Wykonanie
Już od wieków
kapusta gości na naszych stołach pod wieloma różnymi postaciami . Na moim
stole niedawno zagościła w postaci gołąbków w
kapuście włoskiej . Smacznych , delikatnych i prostych w wykonaniu .

składniki na 6 porcji1 główka
kapusty włoskiej3 woreczki
ryżu1 woreczek
kaszy jęczmiennej2
cebule1 ząbek
czosnku0,50 dag
mięsa mielonego1
jajko1 łyżka
vegety lub 2
kostki rosołowepieprzsólprzepis
Kapustę opłukujemy, wydrążamy głąb, obgotowujemy ją we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy ją z garnka i obieramy z liści .Osobno gotujemy ryz i
kaszę. Na patelni smażymy wyciśnięty przez praskę
czosnek i pokrojoną w kostkę
cebulę, dodajemy ją do zmielonego
mięsa mielonego i mieszamy razem z
ryżem i
kaszą . Wbijamy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem.Na każdym liściu
kapusty kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka a
potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liście
kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca
wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy
vegetę lub
kostki rosołowe .wariantygołąbki podajemy z
sosem pomidorowym i
ziemniakami lub samodzielnie