ßßß Cookit - przepis na Ryba w glazurze cytrynowej

Ryba w glazurze cytrynowej

nazwa

Wykonanie

Rybę, w całości, jem rzadko. Ale, właśnie dlatego, jeżeli już pojawia się na moim stole musi być bardzo dobra. W postaci past jadam o wiele częściej (makrele rozdrobnione widelcem, posypane pieprzem i chilli to specjalność zakładu :)
Jakiś czas temu jadłam kurczaka w sosie cytrynowym. Jest naprawdę dobry, ale sos cytrynowy pasuje bardziej do ryby niż kury... Przynajmniej ja mam takie wrażenie. Polecam rybę posmarowaną "tradycyjnym" sosem cytrynowym, upieczoną i podaną z młodymi ziemniakami.
Składniki na 2 porcje:
2 filety z białej ryby (u mnie dorsz)
sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu z warzyw
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 cebula dymka
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Filety opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim rybę.
Bulion zagotować w niewielkim rondelku, dodać do niego cukier, sos sojowy, imbir i skórkę z cytryny. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do bulionu razem z sokiem cytrynowym. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje (cały czas mieszając!)
Rondel zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Sos wylać na rybę i równo rozsmarować po filetach. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec rybę przez 15–25 minut.
Rybę posypać świeżą, posiekaną dymką i podawać z młodymi ziemniakami.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/06/ryba-w-glazurze-cytrynowej.html