Wykonanie
Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin,
białka, błonnika i
soli mineralnych, bogaty w żelazo i fosfor. Danie zdrowe, łatwe i tanie bo nie przekracza
sumy 25 złotych. Danie bierze udział w akcji ''NAKARM SIĘ STUDENCIE" .Składniki:- 1/2 paczki
makaronu fantazyjnego (mogą być świderki,rurki lub kolanka)- 200g boczniaków (opakowanie)- 200g
pieczarek-
szpinak mrożony rozdrobniony 200-250g- 2-3 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
tymianku-
sól i
pieprz- 1
marchewka-
oliwaMakaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Boczniaki i
pieczarki oczyścić i pokroić w paski, usmażyć na
oliwie. Do usmażonych
grzybów dodać rozmrożony
szpinak ,
tymianek,
pieprz i
czosnek, podsmażać całość przez kilka minut. Na sam koniec dodać
sól.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.Na talerze wyłożyć
makaron, na to
szpinak z
grzybami. Całość posypać tartą
marchewką. Drugi sposób podania: do
szpinaku z
grzybami na patelni dodać
makaron i wszystko razem wymieszać,
potem wyłożyć na talerz i udekorować
marchewką.