ßßß Cookit - przepis na Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem

nazwa

Wykonanie

Z okazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W pierwszej kolejności postanowiłam przetestować ją w piekarniku, bo jeśli w nim wytrzyma to i w lodówce sobie poradzi. A oto wyniki testu ;-)
Forma o średnicy 28 cm
Na ciasto:
260 g mąki gryczanej
140 g masła roślinnego
1 duże żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 suszone pomidory w zalewie
1/2 łyżeczki soli
ulubione zioła (np. bazylia)
Na farsz:
350 g świeżego szpinaku
120 g sera błękitny lazur
świeżo mielony czarny pieprz
1 jajo
czosnek granulowany
250 ml śmietany 9%
Mąkę gryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut.
Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy do garnka (mokry szpinak) i gotujemy pod przykryciem około 5 minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
Podawać ze świeżą sałatą lub domowym keczupem.
A oto szklana forma TERMISIL w pełnej krasie.
W piekarniku poradziła sobie nadzwyczaj dobrze. Nic się nie przypaliło ani nie przywarło, mimo iż nie posmarowałam jej dodatkową warstwą tłuszczu. Tarta ładnie się pokroiła, a pierwszy kawałek wyjęłam bez uszczerbku, co przy kruchych tartach rzadko się zdarza.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2014/04/tarta-gryczana-ze-szpinakiem-i-bekitnym.html