Wykonanie
Składniki2 porcje2
jajka (jak najświeższe, tylko świeże
jajka odpowiednio się ugotują)1 łyżeczka
octu winnego2 kromki
pieczywa (najlepiej domowego, lub jeszcze lepiej tzw. muffinów angielskich)
sos holenderski1/2 łyżki
masła1 ząbek
czosnkugarść
świeżego szpinaku - najlepiej typu "baby",
sałatkowego, ale może też być mrożony (liście)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowaniePrzygotować
sos holenderski (na 2 porcje wystarczy z połowy podanej ilości składników).
Jajka w koszulkach: do szerokiego garnka wlać
wodę na wysokość 4 cm. Dodać łyżeczkę
octu i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum.
Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Przechylić miseczkę i ostrożnie zanurzyć ją częściowo w gotującej się wodzie, a następnie delikatnie przelać
jajko do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez 4 minuty, na początku "zagarniając"
białko łyżką cedzakową aby ładnie się uformowało.
Jajka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć ręcznikiem papierowym wyciekającą
wodę.
Szpinak: na patelnię włożyć
masło i pokrojony na plasterki
czosnek. Podsmażać aż
czosnek delikatnie się zrumieni, dodać
szpinak, posolić i - mieszając drewnianą łyżką - smażyć chwilę aż liście
szpinaku "zwiędną".
Pieczywo zrumienić w tosterze. Na każdej kromce ułożyć podsmażony
szpinak a na nim
jajko w koszulce. Polać
sosem holenderskim, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.