Wykonanie
Składniki:- ok. 20dag
biszkoptów- 50dag
waniliowego serka homogenizowanego- 0,5 litra
śmietany kremówki- po 2 op.
galaretki truskawkowej i agrestowej- ok. 2 szklanki różnych
owoców (
maliny,
porzeczki itd.)- 2 łyżki
cukru pudru- 3 łyżki
żelatyny- sok z 1
cytrynySposób przygotowania:1.
Galaretkę truskawkową i
agrestową przygotowujemy w osobnych naczyniach, biorąc po pół szklanki
wody mniej na opakowanie, niż przewidziano w przepisie, studzimy.2. Dużą tortownicę wykładamy
biszkoptami, zalewamy
galaretką agrestową i wkładamy do lodówki, by stężała.3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy do niej
żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku oraz
serek, całość miksujemy. Masę
serową wykładamy na stężoną
galaretkę agrestową, pozostawiamy w lodówce. Gdy masa stężeje kładziemy przebrane, opłukane i osuszone
owoce, zalewamy lekko tężejącą
galaretką truskawkową, całość ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.