Wykonanie
Rewelacyjny na upały. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Pyszny, delikatny...idealny...
Galaretkę spokojnie można pominąć lub zalać nią sernik już zastygnięty bo w innym przypadku zlatuje :) Przepis z bloga Przepisy kulinarne ze zdjęciami .
Składniki :ok 10 podłużnych
biszkoptów ( mogą być również okrągłe lub zamiast
biszkoptów użyjcie
herbatników )450 g
waniliowego serka homogenizowanego200 g
śmietany kremówki 30 %1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny1
galaretka truskawkowaDno tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówkę wykładamy
biszkoptami.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody. Gdy napęcznieje dodajemy 3 łyżki gorącej
wody, odstawiamy do przestygnięcia ale ma być lejąca.
Śmietanę razem z
cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Następnie do
śmietany dodajemy stopniowo
serki homogenizowane delikatnie mieszając. Ja to zrobiłam na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy
żelatynę, dobrze mieszamy. Masę
serową wylewamy na
herbatniki i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy ostrożnie na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Galaretkę można wylać do innego naczynia a następnie w kawałkach przenieść ją na sernik jednak jak
pisałam w komentarzu spada więc albo wylejcie ją tężejącą na wierzch albo pomińcie. Wierzch bez
galaretki można ozdobić sezonowymi
owocami.Smacznego :)