ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny na upały. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Pyszny, delikatny...idealny...Galaretkę spokojnie można pominąć lub zalać nią sernik już zastygnięty bo w innym przypadku zlatuje :) Przepis z bloga Przepisy kulinarne ze zdjęciami .
Składniki :
ok 10 podłużnych biszkoptów ( mogą być również okrągłe lub zamiast biszkoptów użyjcie herbatników )
450 g waniliowego serka homogenizowanego
200 g śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
Dno tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówkę wykładamy biszkoptami.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje dodajemy 3 łyżki gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia ale ma być lejąca.
Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Następnie do śmietany dodajemy stopniowo serki homogenizowane delikatnie mieszając. Ja to zrobiłam na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy. Masę serową wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy ostrożnie na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Galaretkę można wylać do innego naczynia a następnie w kawałkach przenieść ją na sernik jednak jak pisałam w komentarzu spada więc albo wylejcie ją tężejącą na wierzch albo pomińcie. Wierzch bez galaretki można ozdobić sezonowymi owocami.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/08/Sernik-na-zimno-z-serkow-homogenizowanych.html