Wykonanie
Ciasto idealne w sezonie
truskawkowym i podczas upałów, jak znalazł, każdemu się uda, pycha <3
15 sztuk jasnych
herbatników typu petitki600 ml
śmietanki kremówki 30%3 paczuszki
galaretki truskawkowej300 ml gorącej
wody120 gramów okrągłych
biszkoptówmus
truskawkowy:800 gramów
truskawek (około 700 ml musu)2 paczuszki
galaretki truskawkowej1 kopiasta łyżeczka
żelatynykrem
śmietanowy:400 ml
śmietanki kremowej 30%2 płaskie łyżki
cukru pudru3 kopiaste łyżeczki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodydodatkowo:16 sztuk
herbatników w czekoladzie3
galaretki rozpuszczamy dokładnie w 300 ml gorącej
wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszamy by na powierzchni nie powstał "kożuch".Dno prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wykładamy
herbatnikami.UWAGA: Jeśli macie blaszkę z wyjmowanym dnem (jak ja w tym przypadku), nie trzeba wykładać foremki papierem do pieczenia, jeśli macie bez wyjmowanego dna, najlepiej to zrobić, ciasto będzie łatwiejsze do wyciągnięcia i pokrojenia.
Schłodzoną
śmietankę (600ml) ubijamy na sztywno, małym strumyczkiem wlewamy przestudzoną
galaretkę jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.
Masę przekładamy na
herbatniki i delikatnie wyrównujemy powierzchnię starając się nie przesuwać
herbatników na spodzie.
Blaszkę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia masy.Kiedy to nastąpi na powierzchni ciasta układamy okrągłe
biszkopty, lekko dociskając je do masy (rzecz polega na tym, by masa była na tyle stężała by
ciastka się w niej nie utopiły, ale na tyle lepka, żeby się do niej przykleiły. Kontrolujmy zastyganie, a będzie idealnie :)UWAGA: Jeśli poukładamy
biszkopty na lekko lepkim kremie będziemy
mieć 100% gwarancję, że nie podpłyną do góry przy zastyganiu musu
truskawkowego.
Mus
truskawkowy.
Owoce szypułkujemy, ucieramy na mus. Przecier wlewamy do rondla i podgrzewamy do niemalże zagotowania.
Wsypujemy proszek
galaretkowy i łyżeczkę
żelatyny, intensywnie mieszamy by się rozpuściły.
Mus odstawiamy do przestudzenia do temperatury pokojowej, a następnie delikatnie wylewamy go na
biszkopty, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Krem
śmietanowy (nie zrobiłam zdjęć, bo przyszli znajomi i mnie skutecznie rozproszyli).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.Schłodzoną
śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder i krótko miksujemy do połączenia składników.Do przestudzonej
żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę ubitej
śmietanki, mieszamy i jednym ruchem wlewamy ją do całości kremu jednocześnie miksując na najszybszych obrotach.Krem wykładamy na stężały mus
truskawkowy, wygładzamy powierzchnię, schładzamy w lodówce.Kiedy krem uzyska gęstą konsystencję układamy na nim
czekoladowe herbatniki i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (
ciasteczka możemy poukładać ściśle obok siebie lub zrobić małe przerwy by łatwiej się kroiło na kawałki).Gotowe :)