Bardzo lubię serniki. Te na zimno (jak zresztą inne zimne propozycje) zawsze się udają. Są to pewniaki. Tą wersję można wykorzystać nie tylko z truskawkami, można zrobić z jagodami, wiśniami a nawet z owocami z puszki czy słoika. Sernik jest słodki, sycący i szybki w wykonaniu.Składniki na tortownicę 25 cm:Paczka okrągłych biszkoptów700 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym250 ml śmietany kremówki2 czubate łyżki żelatyny4 łyżki cukru pudru1 galaretka o smaku owoców użytych do dekoracjiowoce - około 200 - 300 gWykonanie:Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową, zamknąć formę. Następnie układać biszkopty - jeden koło drugiego. Żelatynę przygotować w 150 ml wody według przepisu na opakowaniu. Przygotować masę serową: śmietanę ubić na bardzo sztywno, na małych obrotach stopniowo dodawać cukier puder. Następnie delikatnie miksując połączyć stopniowo masę ze serkami a na koniec łyżką wmieszać przestygniętą żelatynę. Wylać na biszkopty i odstawić do stężenia do lodówki, lub w chłodne miejsce.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Ostudzić w kąpieli wodnej. W tym czasie udekorować sernik na wierzchu owocami. Wylać na to tężejącą galaretkę.SMACZNEGO!