ßßß Cookit - przepis na Sajgonki

Sajgonki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/08/sajgonki.html