Wykonanie
Składniki:- 1
marchewka- 5 liści
kapusty pekińskiej- 6
grzybów Mun Tao Tao- 100g
makaronu chińskiego (cienkie
nitki)- 1
cebula- 350
mięsa mielonego- 2 opakowania
papieru ryżowego- 2
jajka- 2 łyżki
sosu sojowego-
sól i
pieprz- sos do sajgonek Tao TaoSposób przygotowania:1.
Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy
wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.2.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach,
cebulę kroimy w kosteczkę. Liście
kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.3. W misce mieszamy warzywa,
mięso mielone,
makaron,
grzyby,
jajka, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.4.
Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju, na złoty kolor. Podajemy z
ryżem i sosem do sajgonek.