Wykonanie
Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych
polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w
papier ryżowy farszu głównie z przewagą
mięsa i warzyw.
Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g
mięsa mielonego100 g
makaronu chińskiegośrednia
marchewśrednia
cebula5 liści
kapusty pekińskiej (zielona część)10
grzybów mun (bez nóżek)ok. 20
kiełków fasoli mung
jajko3 łyżki
sosu sojowego100 g
papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)
Sajgonki - Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę.
Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą
wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony
makaron kroimy na mniejsze kawałki.
Marchew kroimy w słupki,
cebulę i
kiełki w drobną kostkę,
kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy
mięso mielone, rozbełtane
jajko, 3 łyżki
sosu sojowego, doprawiamy
pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników. Pojedynczy
arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki podobnie jak to się robi z krokietami. (patrz: => Jak zawijać sajgonki?) Podobnie postępujemy z resztą płatów. Sajgonki smażymy w dość głębokim
oleju z obu stron do zrumienienia.Podajemy ze słodkim sosem
chili,
sosem sojowym lub innym ulubionym.