ßßß

Nawiązując do kuchni, na śniadanie zwykle jada się maślane rogaliki-croissanty z masłem i dżemem oraz bagietki i oczywiście obowiązkowo filiżanka kawy.
Obiad zazwyczaj zawiera danie główne i deser, ewentualnie przystawki. Zwykle jest dość lekki, spożywany głównie na mieście, w formie kanapek, sałatki, czy omletu. Bardziej obfita jest kolacja. Dania są bardzo zróżnicowane ze względu na odmienny klimat na północy i południu.
Region północny i zachodni głównie słynie z muli, crêpes, escargots de bourgogne-ślimaki w sosie z czerwonego wina, zupy cebulowej. Region południowy, śródziemnomorski bogaty jest nie tylko w ryby i owoce morza, ale także w warzywne dania, np. ratatouille.
Targ rybny w Marsylii.



Francuskie naleśniki "crêpes" można zakupić na ulicznych stoiskach, najlepsze wiadomo, z nutellą :)
To właśnie z Francji pochodzą najlepsze sery: camembert, brie i roquefo oraz inne smakołyki: trufle, zioła prowansalskie, musztarda z Dijon, Crème brûlée.Oczywiście nie można pominąć alkoholi: słynnych win francuskich, prawdziwego szampana z Szampanii, calvadosa, cydra.




W wybranych sklepach można skosztować różnych smaków musztardy, np. porzeczkowy, kremów, pesto, past itd.


Przepisy francuskie:Makaroniki migdałoweCrepes