Wykonanie
W związku z uziemieniem w domu ,zabrałam się za napisanie recenzji do cyklu " Pożeraczka książek "."Gotowanie krok po kroku. Kuchnia Włoska"Wydawnictwo: RMStron: 192
Recenzowana przeze mnie książka należy do pięknie wydanej
serii "Gotowanie krok po kroku", w której znajdują się różne, tematyczne pozycje pokazane krok po kroku, dzięki
czemu wszystko staje się łatwiejsze. Na początku z tej
serii chciałabym Wam przedstawić "Kuchnię Włoską", ponieważ jest to moja ulubiona kuchnia, bardzo różnorodna i aromatyczna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie, a na pewno czytając i przeglądając tę książkę przeniesie się w podróż do Włoch.
Książkę rozpoczyna spis treści, w którym wydzielono 6 rozdziałów:-przekąski do apertifu-warzywa na różne sposoby-
makarony, risotta i kluski-
ryby kilka przepisów-
mięsa-desery.Tuż obok znajduje się krótki wstęp, w którym autorka wyjaśnia, że kuchnia włoska jest łatwa do przyrządzania, a książka zawiera wiele wskazówek ułatwiających gotowanie.
Każdy rozdział dzieli się na podrozdziały z przepisami, które rozpoczynają dany cykl.
Przepisy są przepięknie zilustrowane - na początku przedstawione są wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania, a zaraz
potem znajdziemy fotografie ukazujące krok po kroku wykonanie. Zdjęcia są
barwne, piękne, przemyślane i naprawdę ułatwiają wykonanie przepisów, w szczególności początkującym kucharzom. Osobiście jestem zakochana w pracach fotografa Pierre Javelle. Książkę przegląda się za każdym razem z przyjemnością i wprost aż chce się gotować.
Każdy z przepisów zawiera informacje o ilości porcji, czasie przygotowania i czasie gotowania - dzięki
czemu możemy dobrać przepis idealny, sprawdzając czy starczy nam czasu na jego przygotowanie. Większość przepisów zawiera także cenne rady i wskazówki lub propozycje podania dania
Wśród przepisów znajdują się przepisy klasyczne, jak np. pesto,
sos pomidorowy, bruschetta z
pomidorami, pepperonata, pizza, focaccia, tiramisu czy panna cotta - część z nich miałam okazję już przyrządzić w bardzo podobny sposób. Znalazłam też kilka niebanalnych, włoskich propozycji: smażone mini calzone, kocie języczki, papardelle z
kaczką, pulpety z
kuraczaka z
ricottą i wiele innych.
Wiele z propozycji jest mi na tyle znana, że nie muszę się obawiać, że coś nie wyjdzie, ponieważ całość jest jasno opisana, ale postanowiłam przyrządzić niebanalną
sałatkę z
pomarańczy i fenkułu (za wskazówką zrezygnowałam z
wędzonej ryby, a
zielone oliwki zastąpiłam czarnymi) - zaskoczyła moich
bliskich, a mnie zaskoczyło znikające zdjęcie z karty pamięci, dlatego dodaję zdjęcie z komórki. Kolejny sprawdzony przepis, naprawdę warto wszystkie przepisy wypróbować.
Książkę "Gotowanie krok po kroku. Kuchnia Włoska" polecam zarówno początkującym kucharzom, ale Ci zaawansowani w gotowaniu również nie będą zawiedzeni. Warto
mieć tę pozycję w swojej biblioteczce nawet dla samych, przepięknych fotografii, które nie tylko cieszą oko, ale ułatwiają pracę w kuchni. Z przyjemnością
będę zbierać każdą kolejną książkę z tej
serii, bo są świetne. Polecam z całego
serca :).Dziękuję Wydawnictwu RM za przekazanie mi tej książki do recenzji.