Wykonanie
mmr06 . 07.2016 14:40A A ATweetnijPolub Ugotuj.to na Facebooku
Fot. CC BY 2 . 0 (Jeffreyww / Flickr.com)
Zobacz zdjęcia (4)Dobra wiadomość dla wielbicieli
makaronu! Badania włoskiego instytutu wykazały, że nie jest tuczący. Dowody są twarde (a może należałoby napisać - al dente).REKLAMAPewnie nieraz słyszałaś, że
makaron jest jednym z bardziej tuczących produktów i ze względu na dużą zawartość węglowodanów powinnaś go unikać.
Wyniki najnowszych badań mówią, że to nieprawda!Włoscy naukowcy ze Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologicznego w Pozzilli przeprowadzili szczegółowe badania, które wykazały, że
makaron nie przeszkadza w zrzucaniu zbędnych kilogramów.Pięć łatwych przepisów na
makaron z
mięsem - sprawdź!Zbadano blisko 15 tysięcy osób po 35. roku życia oraz prawie 9 tysięcy tych, które ukończyły 18 lat.
Brano pod uwagę nawyki żywieniowe, wskaźnik BMI, obwód talii oraz współczynnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder). Okazało się, że jedzenie
makaronu sprzyja obniżeniu BMI, a to znaczy, iż pasta nie powoduje nadwagi!Naukowczyni Licia Iacoviello przypomina, że
makaron to podstawowy element kuchni śródziemnomorskiej. Nie ma potrzeby, aby z niego rezygnować, a wręcz nie powinno się go wykluczać z diety.Zajrzyj, jeśli uwielbiasz włoską kuchnię [PRZEPISY]
Makaron zawiera dużo
skrobi, która dostarcza nam energii na długo. Jest świetnym rozwiązaniem dla osób uprawiających
sport – węglowodany złożone (około 70%
makaronu) powodują sprawne i wydajne działanie
mięśni. Pasta bierze udział w utrzymywaniu stabilnego poziomu
cukru we
krwi, toteż dania
makaronowe są świetnym rozwiązaniem dla diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny. Obniża ryzyko zachorowania na nowotwór piersi oraz
raka prostaty.
Makaron dostarcza magnezu, kwasu foliowego, wapna, cynku, fosforu, żelaza, niacyny i witamin (B1, B6, PP). Jest bogaty w błonnik pokarmowy, ułatwia trawienie.
condesign / Pixabay.comWartość kaloryczna umieszczona na opakowaniu
makaronu jest myląca. Pamiętaj, że suchy
makaron pęcznieje podczas gotowania. W ten sposób objętość pasty znacznie się powiększa, a więc stosunek wagi do kaloryczności zmniejsza.Kliknij TUTAJ, żeby zobaczyć BARDZO proste przepisy na smaczne pastyMożliwości są nieograniczone.
Makaron ze
szpinakiem, sosem
śmietanowym,
suszonymi pomidorami,
bazyliowym pesto - to tylko podstawowe propozycje. Można nie tylko gotować, lecz także podsmażać i zapiekać. Naprawdę trudno przyrządzić niesmaczny
makaron. Wystarczy dodać trochę warzyw, przypraw i... voila! Nie poprzestawaj na produktach pszennych - warto rozejrzeć się za pełnoziarnistymi, możliwości jest masa!
Makaronowe rewelacje nie oznaczają, że można się opychać pastą do woli. Jak każdy produkt, w nadmiarze szkodzi i powoduje nadwagę. Oprócz
makaronu jedz sporo
owoców, warzyw, zdrowych
białek i
oliwy z oliwek, a wyjdzie ci to na zdrowie!Koniecznie wypróbuj więcej naszych
makaronowych przepisów!TweetnijPolub Ugotuj.to na FacebookuUgotuj.to > Przepisy kulinarne > InspiracjeZobacz takżeREKLAMA
Makaron,
mięso i warzywa - zgrana paczka [7 przepisów]
A gdyby
makaron wyglądał TAK? Aż chce się gotować
Zapiekany
makaron - z
mięsem i nie tylkoREKLAMA