Składniki:- 2 gruszki- 1 mała cebula- 2 garści orzechów włoskich- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%- 100g sera pleśniowego lazur- 1 ząbek czosnku- oliwa- sól i pieprz- świeża bazylia- 1/2 opakowania makaronu (użyłam pełnoziarnistych uszek)Sposób przygotowania:1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokruszony ser, wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone orzechy (kilka zostawiamy do dekoracji).2. Gdy ser się rozpuści wrzucamy do sosu obrane i pokrojone w kostkę gruszki, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min., aż składniki się połączą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę posiekanej bazylii.3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z serowym sosem, całość chwilę podgrzewamy. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonymi orzechami.