Wykonanie
Rozpoczął się sezon na pyszne, świeże warzywa, w tym
zielony groszek. Na szybki, smaczny obiad we włoskim stylu polecam więc
makaron w sosie
śmietanowym z
boczkiem,
groszkiem i
parmezanem. To genialne w swej prostocie danie dla zabieganych. Przepis miałam zapisany od dawna i niestety nie pamiętam już, gdzie go znalazłam. Smacznego:) dla 2 osób:120 g świeżego
groszku (wyłuskanego),ok. 350 g
boczku,2 ząbki
czosnku,mała
cebula,250 ml
śmietanki 18% (może być też kremówka),ok. 300 g ugotowanego
makaronu,
sól,
pieprz,kilka łyżek startego
parmezanuGroszek ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć wraz z drobno posiekaną
cebulą i
czosnkiem (
czosnkiem wrzucić pod koniec smażenia dosłownie na minutę). Wrzucić ugotowany
groszek, zalać wszystko
śmietanką, dodać
parmezan, wymieszać i poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Dodać wcześniej ugotowany
makaron i dokładnie wymieszać. Gotowe danie można posypać dodatkową porcją
parmezanu.