ßßß Cookit - przepis na Makaron z groszkiem i boczkiem

Makaron z groszkiem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Rozpoczął się sezon na pyszne, świeże warzywa, w tym zielony groszek. Na szybki, smaczny obiad we włoskim stylu polecam więc makaron w sosie śmietanowym z boczkiem, groszkiem i parmezanem. To genialne w swej prostocie danie dla zabieganych. Przepis miałam zapisany od dawna i niestety nie pamiętam już, gdzie go znalazłam. Smacznego:) dla 2 osób:
120 g świeżego groszku (wyłuskanego),
ok. 350 g boczku,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
250 ml śmietanki 18% (może być też kremówka),
ok. 300 g ugotowanego makaronu,
sól, pieprz,
kilka łyżek startego parmezanu
Groszek ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnkiem wrzucić pod koniec smażenia dosłownie na minutę). Wrzucić ugotowany groszek, zalać wszystko śmietanką, dodać parmezan, wymieszać i poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Gotowe danie można posypać dodatkową porcją parmezanu.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/07/makaron-z-groszkiem-i-boczkiem.html