Składniki:- pęczek białych szparag- ok. 125g świeżego szpinaku- 200ml kwaśnej śmietany 12%- ok. 100g startego parmezanu- sól i pieprz- masło do smażenia- 1 ząbek czosnku- 1 op. makaronu tagliatelleSposób przygotowania:1. Szparagi obieramy z łyka (jeśli są bardzo łyczate, a końcówki zdrewniałe to obieramy grubiej). Na maśle podsmażamy posiekany czosnek oraz szparagi pokroje w większą kostkę, aż zmiękną, przyprawiamy solą. Pod koniec duszenia dodajemy umyty i osuszony szpinak, zalewamy śmietaną, chwile gotujemy, przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gotowy łączymy z sosem śmietanowym i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.Inspiracja:vegazone