ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem szparagowym

Makaron z sosem szparagowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne proste i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni . Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach.
Składniki:
300 g zielonych szparagów
100 ml bulionu
2 ząbki czosnku
masło do smażenia
sól
pieprz
świeżo straty parmezan
250 g makaronu rurki
Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy.
Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta.
Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/makaron-z-sosem-szparagowym.html