Wykonanie
Kolejne proste i szybkie danie ze
szparagami w roli głównej. Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie Karolina z bloga Sto kolorów w kuchni . Dzisiejszy pomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie
makaronu. Korzystajcie,
póki jeszcze
szparagi królują w sklepach i na bazarach.Składniki:300 g
zielonych szparagów100 ml
bulionu2 ząbki
czosnkumasło do smażenia
sólpieprzświeżo straty
parmezan250 g
makaronu rurki
Wykonanie:
Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy posiekany
czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy
szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy
bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki
szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy.
Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta.Odcedzonym
makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym
parmezanem.