Wykonanie
Wtorek. Wczesne popołudnie. Wracam z pracy. Majowe słońce mocno przygrzewa. Wysiadam z autobusu kilka przystanków wcześniej. Na niewielkim ryneczku kupuję pęczek
szparagów, cztery dorodne łodygi
rabarbaru i bukiecik konwalii. Wiosenne smaki i zapachy. Nie mam jeszcze pomysłu na obiad. W sklepie pod domem zaopatruję się w opakowanie
makaronu-wstążek - mojego ulubionego i pęczek zieloniutkiej
natki pietruszki. W domu filiżanka
kawy.
Szparagi - obrane i pokrojone - lądują w garnku. W rondelku mieszam
śmietankę,
masło i starty
parmezan. Gotuję
makaron. Pyszne, lekkie i proste danie gotowe...
Składniki na 2 porcje:1/2 opakowania
makaronu wstążekpęczek białych
szparagówopakowanie (200 ml)
śmietanki 30%tarty
parmezan (4-5 czubatych łyżek)
natka pietruszki2 ząbki młodego
czosnku2 łyżki
masłaświeżo mielony
pieprzsólcukierSzparagi obieramy - bez główki. Płuczemy w wodzie. Kroimy na ok. 4-centymetrowe kawałki. Gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny
cukru przez ok. 10-12 min. Odcedzamy.W garnku roztapiamy
masło. Dodajemy do niego wyciśnięte ząbki
czosnku i
śmietankę. Zagotowujemy wszystko. Dodajemy
parmezan. Solimy i
pieprzymy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Szparagi mieszamy z sosem. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.
Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy sosem i gotowe:)Zapraszam do zakładki "
Makarony" z innymi przepisami na
makaronowe obiady:)Życzę dobrego dnia i zabieram się za placek
rabarbarowy:)